thomas deckker architect
architecture
publications
education
contact by email:
architecture
Thomas Deckker Architect: Project for a Penthouse, London
Some Nice Ideas for a Penthouse
2015
Thomas Deckker Architect: Project for Private Houses and a Tenement, Dundee
Some Nice Ideas for Dundee
2013
Thomas Deckker Architect: Offices for a Brazilian Company, London
Offices for a Brazilian Company
London
2011-12
Thomas Deckker Architect: Duval Renovation, Brasília
Duval Apartment Renovation
Brasília, Brazil
2009-10
Thomas Deckker Architect: landscape urbanism, Abu Dhabi
Some Nice Ideas for Abu Dhabi
2010
Thomas Deckker Architect: 2 Development Studies, London
2 Development Studies
London
2004
Thomas Deckker: Magalhães House
Magalhães House
QL18, Brasília, Brazil
1993 - 2001
➲ Street
➲ Garden
➲ Spaces
➲ Rooms
Estantes
➲ Night and Day
➲ Windows

Thomas Deckker: Moore House Project
Moore House Project
Algarve, Portugal
1994-95
superquadra model
Superquadra Penthouses
Brasília, Brazil
1993 - 2001
Thomas Deckker: Magalhães Project
Magalhães Project
QI26, Brasília, Brazil
1993-95
Thomas Deckker: Thompson House
Thompson House Project
Cambridge, England
1992
Thomas Deckker: Camara Municipal Competition Entry 1989
3 Competition Entries for Brazil
1989-90
Thomas Deckker Architect: 'Brasília' Table
'Brasília' Table
1990
Thomas Deckker: Soares Apartment Renovation
Soares Apartment Renovation
Brasília, Brazil
1987
Thomas Deckker: Moore House
Moore House
Gerrards Cross, England
1984-87
Thomas Deckker: Magalhães House
Thomas Deckker Architect: Magalhães House, Brasília
photograph © Michael Frantzis 2003
Spaces
The starting point for the Magalhães family was their discomfort with the claustrophobic corridors of the neighbouring 'colonial' houses, which was happily in accord with my own desire to make the centre of the house a space of shifting definition - from entrance hall, to central circulation space, to part of the living room, and to open all rooms off it. This gave a wonderful opportunity to introduce a vertical space into what was necessarily, due to the size of the accommodation required, a horizontal plan. It also gave space and reason to a feature which lifted the house from being an anonymous white box: a wall clad with boards of frejo wood rising to a skylight.

Thomas Deckker: Magalhães House
Thomas Deckker: Magalhães House
floor plans
This wall reminded me of a disassembled boat I had seen in the National Maritime Museum, in which the 3-dimensional form of the boat was implicit in the spaces between the strakes. In the Magalhães House the wall is cut and folded to provide almost a map of the house.

Disassembled boat, National Maritime Museum, London
Disassembled boat, National Maritime Museum, London
photograph © Thomas Deckker 1992